Glutenvrij en de (on)begrip van anderen

  • Geplaatst op
  • Door Manuela
  • 0
Glutenvrij en de (on)begrip van anderen

Wat houdt het nou eigenlijk in, Glutenvrij? Voordat ik mij er in ging verdiepen wist ik wel dat de één anders reageert dan de ander op gluten. Maar dat de gevolgen voor een grote groep zo groot waren, daar had ik nooit bij stil gestaan. Ook is een grote groep nog niet gediagnosticeerd en weten zij niet eens dat gluten hen ziek maken.
Onbekend is onbemind. Er valt nog veel te doen om bekendheid te geven aan wat het eten van gluten voor gevolgen kan hebben.

Inmiddels heb ik er veel over gelezen en heb ik met meerdere ervaringsdeskundigen gesproken over hun glutenvrije leven of die van hun kinderen. Eén van de moeders vertelde dat er 20 jaar geleden nog erg weinig glutenvrije producten te verkrijgen waren. Dat kunnen wij ons de dag van vandaag nauwelijks voorstellen eigenlijk. Toch ervaren de nieuw gediagnosticeerden het veelal als een grote zoektocht. Op internet is er gelukkig tegenwoordig veel terug te vinden. Vooral via social media wordt er veel gedeeld waar wat te verkrijgen is. Maar ook nieuwe producten groeien gestaag.

 

Maar nu terug naar het begrip van de omgeving. Die blijft lastig. Niet iedereen voelt zich ook geroepen om deze personen meer bewust te maken. Zelf ben ik wel zo iemand. Immers wij kunnen alleen leren van elkaar als wij informatie delen. Zelf ben ik begonnen om "felle" glutenvrij is vies mensen producten te laten proeven die minstens zo lekker zijn als producten met gluten. En wat hier zo leuk aan is dat deze personen nu helemaal pro zijn.

Diepgaande gesprekken zou ik zeker niet doen, tenzij de ander er interesse in toont. Veelal is een korte uitleg over de gevolgen voor jou waarschijnlijk al voldoende. En realiseer je dat er altijd mensen blijven die er onbegrip voor houden. Maar dat zegt dan waarschijnlijk meer over deze mensen ;-).

Onbekend is onbemind. Er valt nog veel te doen om bekendheid te geven aan wat gluten eten voor gevolgen heeft voor bepaalde personen. En om te laten ervaren dat glutenvrij niet vies hoeft te zijn.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.